Vasárnapi portrék – Csilla és a fazekasság

Vasárnapi portrék – Csilla és a fazekasság

Létezik Csornán egy műhely, ahol többek között csodaszép kerámiák, tálak, étkészletek készülnek. Nem tömeggyártásban, hanem kézzel készült, egyedi darabok. Felkerestem Csillát, hogy meséljen nekem a szakmájáról.

IMG_7803_01

Hogyan kerültél kapcsolatba a fazekas mesterséggel?
-Szabadidőmben sokat rajzoltam, kézműveskedtem. Középiskolás koromban pedig nagyon érdekelt a művészettörténet és a néprajz. Egyszer “betévedtem” egy csornai fazekasműhelybe, Völcsei Józsefhez. A korongozás tudománya annyira lenyűgözött, hogy ott ragadtam egy évre. Munka mellett jártam oda gyakorolni. Szüleim eleinte nem támogattak, de látva a lelkesedésemet elengedtek Kaposvárra.

Kaposváron tanultad ki a fazekasságot?
– Igen, mert annakidején nem volt a közelben ilyen jellegű képzés. Ottani tanulmányaim  során ismertem meg  a magyar fazekas központok jellegzetességeit és a magyar fazekas művészet formagazdagságát. De a szívemhez mégis az állt a legközelebb, amit a csornai műhelyben láttam. A legtöbb elismerést, díjat is a csornai hagyományok továbbéltetéséért kaptam. 1996 óta tagja vagyok a Megyei Népművészeti Egyesületnek, és azóta zsűriztetem munkáimat. Mára a Népművészet Ifjú Mestere Díjnak és Népi Iparművész címnek is birtokosa vagyok.

IMG_7779 IMG_7780

Mióta van saját műhelyed, üzleted?
– 1994-ben nyitottam meg a műhelyt. Nekem ez a főállásom és a hobbim egyaránt. Folyamatosan kutatom a fazekasság értékeit, bővítem szakkönyvtáramat, érdekel a múlt és minden, ami kerámiával kapcsolatos.

Milyen termékeket készítesz?
– Fő termékeim a mai használatra készült konyhaedények, étkészletek, kávés-, teás-, boros-, pálinkás készletek. Ezen kívül számtalan egyedi kerámiatárgyat készítek rendelésre.

IMG_7786 IMG_7793

Milyen megrendeléseket vállalsz?
– Csak olyant, amivel a hagyományokat továbbvihetem. Felkérésre gyakran készítek plaketteket, amiknek az érdekessége, hogy egy viszonylag kis tárgyon kell megjeleníteni a megrendelő egyedi elképzeléseit. Belefaragni szinte szobrászi módon úgy, hogy a legjobban tükrözze az adott esemény vagy település jellegzetességeit, múltját. Így készültek a falvaknak, a városoknak az emlékplakettek és a cégek logói is. Szerkesztői megjegyzés: nekem is van 3 érmem amit Csilla készített. A Rábaközi amatőr kerékpárversenyről van kettő 2. és egy 1. helyezett érmem.

Már több kiállításon, vásáron láttalak. Gyakran veszel részt rendezvényeken?
– Igen. Vannak állandó rendezvények amiken rendszeresen részt veszek, mint például a nyári kézműves táborok Kónyban és Rábakecölben. Szeretek a gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozni. Fontos, hogy velük is megismertessem a fazekasság “rejtelmeit”. Ezen kívül szinte minden évben benevezek valamelyik országos kiállításra. Vásárokon pedig többek között megtalálható vagyok a Szili Aratófesztiválon és a Barokk Esküvőn is Győrben.

IMG_7796

Hol volt a legmesszebb lévő kiállításod?
– Egy németországi településen Beratzhausen-ben, egy kis művészfaluban, Szilágyiné Jéger Teréz festőművésszel. Az alkotásaim viszont távolabbra, több európai országba is eljutottak már. Sőt Kanadába, az USA-ba és Ausztráliába is. A Mesterségek Ünnepére készített egyik legszebb darabomat pedig egyenesen Indiába vitték. De természetesen örülök annak is, ha meglátok egy csornai házon lévő házszámtáblát, amit én készítettem.

Kedvenc  történeted ami a műhellyel kapcsolatos?
– Egy nyári estén 9 óra körül csengettek. Pizsamában nyitottam kaput, azt gondolva, hogy valamelyik családtag lesz. De nem így volt. Egy kedves ismerősöm hozta el a spanyol vendégeit, akikkel az aznapi sűrű programok után még mindenképpen meg akarták látogatni a műhelyemet is. Gyorsan beszaladtam átöltözni, azután pedig jöhetett a “tárlatvezetés”. Ezt azért meséltem el, mert hozzám szinte bármikor lehet jönni, szívesen látok vendégeket, érdeklődőket. De azért jobb, ha előtte egyeztetjük az időpontot!(nevet)

Csilla facebook oldala: Kattints ide

Comments are Disabled