Vasárnapi portrék – Attila és a Rockstation

Hogy mi is az a Rockstation? Egy online magazin, ahol rock zenével kapcsolatos híreket, koncertbeszámolókat, képeket láthattok. Irányítottan a fülembe jutott, hogy ennek a blognak az egyik alapítója és főszerkesztője Hancz Attila. Kíváncsi lettem. Hogyan lehet valaki főállásban egy Kft. cégvezetője és “másodállásban” egy rockzenei magazin főszerkesztője.

Attila 1

Mesélnél nekem a kezdetekről? Hogyan jött létre az oldal?
– 2007-ben egy volt általános iskolai osztálytársammal írogattunk a zene.hu internetes portálra, ami nem csak rock zenével foglalkozott. Még ez évben jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan hírportált, ami csak rockzenével foglalkozik. Hamar összeálltak a tervek a fejünkben. Szabolcs informatikusként dolgozott így a weboldal szerkesztés nem okozott problémát. Regisztráltunk az Index által üzemeltetett blog.hu-ra és 2008. január 5-én már startolt is az oldal, Rockstation néven.

Hogyan sikerült felfuttatni az oldalt?
– Eleinte hetente 1-2-szer frissült a blogunk. Majd ahogy teltek a hónapok, úgy nőtt a lelkesedésünk. Egyre több lett az írásunk és egy idő után már nekem is be kellett segítenem a szerkesztésbe és a feltöltésbe. Akkoriban már napi 4-szer frissült a blog. Létszámunk is már 4 fő lett, a látogatók száma pedig nagyjából napi 100 körül mozgott.

Láttam a facebookon, hogy több mint 8500 követőtök van. Azért ez már jóval több,mint 100. Mikor jött az igazi áttörés?
– 2010-ben történt, hogy felhívott Réti Zsolt fotográfus. Közölte velem, hogy szeretne nekünk dolgozni és a mi hírportálunkon megjelentetni a fényképeit. Hiába mondtam, hogy ez csak egy kis blog, pár rock kedvelővel, nem tágított. Mondtam neki, hogy nem sok koncertre jutunk el. Zsolt válasza csak ennyi volt: most majd fogtok. Egy hónap múlva már akkreditálva voltunk a Metallica budapesti koncertjére, hivatalos fotóssal és újságírói státusszal. Innentől aztán már nem volt megállás. Egyre többen lettünk, kiépítettük a kapcsolatainkat koncertszervezőkkel, lemezkiadókkal és sok esetben pedig magukkal a zenekarokkal is.  Egyre több koncertre jutottunk el. Most pedig már nem csak híreket és koncertbeszámolókat írunk,hanem jónevű előadókkal tudunk interjúkat készíteni és vannak saját összeállításaink, TOP 10-es listáink, albumpremierjeink.

Attila 2

Jelenleg hányan vagytok és ki milyen szerepet vállal?
– Összesen 15 főből áll a csapat 1 hölgy taggal. Lényegében én koordinálom a munkatársakat. Előre lehet tudni milyen koncertek lesznek, kikkel tudunk interjút készíteni. A csapat tagjai bejelölik, hogy mire szeretnének elmenni, miről szeretnének tudósítani. Ha többen jelölnek be egy eseményt igyekszem igazságosan elosztani. Ők megszerkesztik a beszámolókat, cikkeket és interjúkat. Viszont a megjelenés időpontját, sorrendjét már csak ketten döntjük el. Így elkerülhető, hogy egymás után hasonló dolgok jelenjenek meg.

Te is eljársz még koncertekre?
– Már közel sem annyit, mint régebben, a család meg a munka mellett ez már nem nagyon fér bele. Viszont az elmúlt pár évben az Ausztriában megrendezett Nova Rock-ra én mentem. Tavaly megnéztem 18 koncertet az elejétől a végéig. Ezzel az éves koncertigényem meg is lett. Mozgalmas napok ezek számomra. Koncertek után hazajöttem, éjjel 2 körül fekvés, 7-kor kelés. 10 órára már kész a cikk és a fotós által küldött képekkel együtt kikerül a blogra. Délben pedig indulás vissza a fesztiválra. Szóval nem mindig csak buli az élet.

Attila 4

Ha jól tudom, ti ezért fizetést nem kaptok. Miért érdemes ezt csinálni?
– Ez így van. Fizetést nem kapunk és a költségeket is mi álljuk. Viszont hatalmas élmény a koncertek után a neves előadókkal találkozni, összeállni egy közös kép erejéig. Egy másik példa, hogy miért érdemes csinálni: Phil Mucci egy híres kliprendező. Egy év végi, általunk összeállított – 2014 legjobb rock és metál videói című – listában az őáltala rendezett videó végzett az első helyen. És nem tudom honnan szerzett tudomást a listánkról, de megosztotta és “belájkolta”.  De volt olyanra is példa, hogy Jamie Jasta a Hatebreed énekese az általunk készített koncertfotót rakta ki profilképnek. Sokaknak ez apróságnak tűnhet, de nekünk ez nagyon jó érzés.Ezek azok a visszaigazolások, amiért szerintünk megéri csinálni Rockstationt.

Egy kedvenc történeted a rock zenével kapcsolatban?
– A történet 1986-ra nyúlik vissza, itt romlott el minden (nevet).  Akkoriban volt egy Tesla lemezjátszónk otthon, amin hallgattuk az aktuális hazai slágereket, mint például a Neoton Família, Szűcs Judit, Apostol. Napközis tanárunk egy beszélgetés során azt mondta, hogy hallgassatok inkább Scorpionst, mert az a zene. Egyszer édesanyámék Csornán voltak az öcsémmel, aki az egyik kirakatban meglátott egy Scorpions lemezt. World Wide Live volt a címe, egy dupla lemezes koncert felvétel. Akkoriban ez kemény 600 Ft volt. Édesanyám addig-addig lett puhítva, amíg megvette. És hirtelen a “nyissátok ki az ajtót, had halljam a zenét” dologból, “csukjátok be az ajtót, hogy ne halljam” lett. Innentől pedig elindult a rocker életem.

Az alábbi linkeken találsz róluk infókat:

– Weboldal: kattints ide

– Facebook: kattints ide

– Fotógaléria (Flickr):  kattints ide

– Youtube:  kattints ide

Comments are Disabled