Vasárnapi portrék – Ildikó és a kreatív alkotások

Felhívásomra, hogy érdekes munkával, különleges hobbival rendelkező embereket keresek, Ildikó is jelentkezett. Én nagyon megörültem neki, amikor elküldte a pár soros bemutatkozását, képekkel mellékelve.  Szabadidejében különböző módszerekkel, technikákkal dísztárgyakat készít. Mostanában főleg gyöngyfűzéssel foglalkozik, de készített már üvegfestéssel is különféle apróságokat. Teljesen ismeretlen emberként találkoztunk. Két órát beszélgettünk és közben még egy ajándék is készült számomra.

foto (1)

Mikor kezdtél dísztárgyakat készíteni?
– A kezdetek a családra vezethető vissza. Gyermekként húgommal sokszor alkottunk valamit a szüleim és a nagyszüleim segítségével. Az alkotás örömét így már hamar megtapasztaltam. Általános iskolában ékszereket készítettünk a barátnőimmel. A gyöngyfűzéssel pedig nagyjából hetedikes koromban találkoztam. Anyukám egyik kolléganőjénél láttunk gyöngytojásokat, ami nagyon megtetszett és tőle tanultuk meg ezt a technikát.

Családon kívül volt még, akitől tanultál?
– Szakközépiskolában volt egy dekorációs szakkör. Pedagógiai szakon tanulóknak tartották, de nekem is felkeltette az érdeklődésemet és csatlakoztam hozzájuk. Világosné Rozsonits Erika tartotta a foglalkozást. Sok mindent csináltunk és nagyon sokat tanultam tőle. Mai napig is tartjuk a kapcsolatot. Tavaly ősszel voltam bent nála az iskolában, és láttam, hogy az egyetlen üvegfestéssel készült címerem, még mindig kint van az osztálytermének a falán. Jól eső érzés volt.

foto (2)

Honnan szerzed az ötleteket?
– Mint sokan mások is, többnyire internetről. Találtam egy jó közösséget, ahová feltöltjük az alkotásainkról készült fotókat. Itt rengeteg témában készült ötlet van. Megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, ötleteinket. Igyekszem kiszűrni az építő jellegű kritikákat és felhasználni a következő munkám során.

Van olyan alkotásod, amire különösen büszke vagy?
– Igen, az “Öko-karácsonyfám”. 2014 decemberében volt egy pályázat, amit a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága hirdetett meg, “Öko-karácsonyfa dizájn” címmel. Lényege, hogy egy karácsonyfát kellett készíteni, kizárólag újrahasznosított anyagból. Harmadik helyezést értem el. De nem csak a díjazás volt számomra fontos, hanem a kiállításon résztvevők pozitív véleménye is. Akarva-akaratlanul is hallottam, ahogyan beszélgetnek róla. Egy kisfiú azt mondta az anyukájának, hogy ez tetszik neki a legjobban. Apróságnak tűnik, de jól esik.

foto (13) foto (12)

Miket szoktál készíteni?
– Gyöngyfűzéssel különböző apróságokat, mint például állatfigurák, kisebb asztalterítők, gyöngytojások , ékszerek és gömbök. “Kusudama” technikával készült virágok, flitter gömbök. Készítettem már cserép harangot, képkeretet kagylókból, fali órát. Gyermekként pedig hímzést is tanultam az anyukámtól, de manapság már ilyeneket nem készítek.

foto (8) foto (9) foto (10) foto (11)

Tervek a jövőre nézve?
– Gyöngygoblein kép készítése. Röviden ez úgy néz ki, hogy minden öltéshez egy gyöngyszem is tartozik és csak azt lehet látni az elkészült képen. Sok idő, de szeretném kipróbálni. És ami még érdekel a kávébabból fa készítése, de ez még a jövő titka.

Amit számomra készítesz gömböt, összesen mennyi időt vesz igénybe?
– Nagyjából 2 óra. De ez függ a gömb méretétől és hogy kell e visszabontanom vagy sem (nevet).
Szerkesztői megjegyzés: köszönöm szépen az ajándékot!

foto (5) foto (6) foto (7)

Egy kedvenc történet az alkotással kapcsolatban?
– Tavalyi adventi időszakban volt egy számomra nagyon kedves történet. Felkértek a kollégáim, hogy tartsak nekik egy “kreatív délutánt”, ahol ők is alkothatnak. Itthon kerestem az interneten pár egyszerűbbet, amit bárki elkészíthet egy kis türelemmel. Beszereztük a hozzávalókat és egy nagyon kellemes délutánt töltöttünk együtt. Voltak olyan kollégák, akik a gyermekeiket is elhozták. Többek között “parafa rénszarvast” és “flitter gömböket” készítettünk. Hozzáteszem, hogy talán én voltam az egyetlen ember, aki úgy tért haza, hogy nem készítette semmit (nevet). Viszont jó volt látni az összes résztvevő lelkesedését. Rengeteg pozitív érzéssel töltődtem fel. És igaz a mondás, hogy jobb adni, mint kapni!

További képeket az alkotásokról, Ildikó frissen elkészült facebook oldalán megtaláljátok: kattints ide

Comments are Disabled